Празнуваме Димитровден, идва зимата

В "Денят започва" ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В ранното утро на 26 октомври 1185 г. стотици видни боляри се събират на това място, за освещаването на новопостроения храм „Свети Димитър Солунски“. Минути по-късно обаче боляринът Теодор е коронясан за цар на българите и приема името Петър, а архиепископът Василий - за пръв глава на българската църква. Неочаквано за всички Петър и брат му Асен обявяват въстание и слагат началото на борбата за свободата на България.

Години след края на въстанието и обявяването на България за свободна държава в храма „Свети Димитър Солунски“ продължават да се извършват коронациите и на следващите български царе.

Храмът е бил разрушаван и ограбван многократно след падането на България под османско владичество. А след унищожителното земетресение през 1913 година в Търново е сринат до основи и едва през 1981 година е възстановен отново.

По традиция само на Димитровден отваря храмът, носещ името на светеца в старата столица, а празникът ще бъде отбелязан с литийно шествие и празнична света литургия в храма на братята Асен и Петър.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад