Новото име на Македония - коментар на Ангел Димитров

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преговорите за името се водят от 24 години. Сега наистина е направена голяма крачка, смята Димитров. Но страните все още не са стигнали до последното стискане на ръце. Трябва да се премине през процедури, които и в двете страни няма да бъдат лесни.

В Република Македония ще има гласуване в парламента, което вероятно ще бъде положително, тъй като има мнозинство около управляващата коалиция и премиера. След това трябва да има реакция от президента, който не приема този вариант за име. Неговото вето обаче може да бъде заобиколено и тогава ще стигне до референдум. Ангел Димитров смята, че на референдум това име ще бъде одобрено от мнозинството граждани.

Що се отнася до Гърция, там също има въпросителни, защото доста политици и партии са твърдо на позицията, че в името изобщо не трябва да включва "Македония". Гръцкият премиер Ципрас заяви със задоволство, че е премахната опасността от север за обсебване на античното минало на Гърция.

Според анализатора националистическите нагласи и в двете страни предвещават усложнения... Все пак е направена стъпка, която обещава по-интересно развитие в нашия регион.