Тома Биков за политическото недоверие в сектор "Сигурност"

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той продължи, че това, което БСП посочва като основен мотив за недоверие за сектор "Сигурност" са няколко конкретни случая, свързани с оперативната работа на Министерство на вътрешните работи и МВР.

"Това е един по-скоро професионален разговор, не толкова политически. Ако искат вот на недоверие за сектор "Сигурност", те би трябвало да предложат алтернатива на политическата концепция на този сектор. Аз това не го чувам", каза Тома Биков.

Депутатът е на мнение, че през последната една година "ситуацията с битовата престъпност бележи подобрение", а по принцип сектор "Убийства" в МВР работи добре.

"Разкриваемостта на убийствата традиционно е около 90%. Да, има такива убийства, които по-скоро ангажират обществото и те са доста коментирани медийно, които остават неразкрити, не само това убийство, има и убийства в годините назад, които не са разкрити. Въпросът е, че този тип убийства, които са поръчкови, които се случват през поръчител, изпълнител, цяла система, която подсигурява това убийство, по принцип са много по-трудни за разкриване", обясни Биков.

"Човек, когато си е поставил за цел да поиска вот на недоверие в началото и в края на председателството на Европейския съюз, той винаги може да намери най-различни поводи, но проблемът е, че няма истински политически мотив и няма заявка за алтернатива. Какво каза БСП с този вот? В името на сигурността нека да съборим правителството, да дойде служебно правителство, което да управлява три месеца, после да има избори и след това да видим какво ще правим според резултата", каза депутатът от ГЕРБ.

Вижте целия разговор във видеото.