Образованието на село

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Екип на "Денят започва" посети село Момчиловци. Оказва се, че там се намира единственото училище в региона, в което учат деца от пет населени места.

Сгушено в Родопите и сякаш откъснато от света, училището в Момчиловци се оказва единствената връзка на vlcsnap-2013-12-27-08h40няколко села в региона. Повече от 30-сет деца пътуват всяка сутрин дотук, за да получат образование. Останалите 50-тина са от Момчиловци.

Тази година децата са по-малко от осемдесет - цифра, която кара преподавателите с тъга да поглеждат към миналото. Мария Шокирова е класна на най-малките. Има 27 години учителски стаж. Прекъснала професията си за 6 години, защото станала кмет. Любовта към децата обаче отново я върнала към професията и призванието да бъде сред учениците.

"В това училище съм постъпила на работа, когато бях на 24 години, сега съм на 56. Доста випуски минаха през мен. За съжаление предишните години децата бяха от 19 до 26 в паралелка, а сега 8-12, 15 максимум. Децата страшно много намаляват, безработицата е много голяма в нашите села и затова и резултатът в училище е такъв! Страшно много ни е тъжно! Много. Аз съм водила паралелки с по 26 деца! И всичките вече са студенти. Някои от тях вече са завършили, работят в София, станаха инженери, педагози. Всеки си пое пътя, но не се връщат в Момчиловци, не се връщат при нас!", с болка споделя тя.

vlcsnap-2013-12-27-09h25m43s105Криза има не само за деца, но и за преподаватели. Сега 12 педагози поддържат просветното дело в Момчиловци.

"Има които са от селото, но в училището са включени и преподаватели от местата, от които децата пътуват. Имаме и учители, които са от Смолян, защото как да кажа, попадаме в лека криза за педагогически специалисти", пояснява Елка Такова - директор на училището.

Макар и да я има, тази "лека криза" е може би разковничето всички тук да са станали като семейство. Така часовете минават в шеги и закачки. Има и занималня, и извънкласни дейности. А в края на деня, когато часовете са приключили, училищният автобус прибира децата обратно по домовете. За да ги вземе отново на следващата сутрин за първия училищен звънец.

Автор: Юлия Стефанова

Цялото предаване можете да видите ТУК.