Обществото губи усещането за справедливост, смятат експерти

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Дали си избягал от затвора, или са изменили мярката за неотклонение и не си се явил на следващо заседание – ефектът е един и същ. Укриваш се от правосъдието и не получаваш адекватното наказание. Това неминуемо поражда чувство за несправедливост", коментира Кокинов.

Според Станков приложението на електронните гривни за наблюдение на предсрочно освободените осъдени е доста широко. Гривните могат да бъдат както вътре в затвора, така и навън - при определена мярка за неотклонение, например домашен арест. Тяхното приложение е доста широко. Финансовите аспекти може би възпрепятстват приложението. Но липсва и воля за въвеждането им.

Въпрос на желание от страна на управляващите. Трудно може някой да ме убеди, че държавата не може да отпусне средства, за да закупи подобен тип устройства, които се прилагат по света може би над 15 години. Липсва политическа воля. Мястото на затвора не е там, където живеят хора, в жилищен квартал, както е в София. Практиката по цял свят е затворите да се изнасят извън населените места, изтъкна бившият градският прокурор на София.

Наличието на затвор в населено място наистина е проблем. Изключително много усложнява охраната, потвърди бившият правосъден министър. Нов затвор не е строен у нас от 1910 г.

Станков коментира и казуса с 29-годишния Желяз Андреев, който беше задържан по искане на прокуратурата в Маями. Той е обвинен в търговия със Сирия в нарушение на ембаргото на Съединените щати:

„Желяз Андреев не е престъпник все още. Престъпник е човек, който е осъден, с влязла в сила присъда. Имаме договор със САЩ, който е в сила от 2009 г. Поне половината държави-членки на Европейския съюз са сключили аналогични договори със САЩ. Ние не сме единствената държава, която изпълнява подобен договор. В момента нашият сънародник е в една процедура по искане за екстрадиция, което означава да бъде предаден на друга държава, за да бъде реализирана наказателна отговорност. По-тежкото решение ще го вземе американският съд".

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад