За чистотата на въздуха - разговор с министър Нено Димов

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 2/3 от държавите в ЕС имат проблеми с чистотата на въздуха. Сред тя е и България. Това стана на неформалния съвет на екоминистрите от ЕС, който приключи вчера в НДК.

Нено Димов подчерта, че на неформалния съвет са присъствали 19 министри. За първи път темата за чистотата на въздуха се поставя на такова високо европейско ниво.

Министър Димов изтъкна, че министрите са отчели важността на този проблем, който е общ за всички страни в ЕС и е свързан изобщо с качеството на живот. За него има много и различни причини. Затова е труден за разрешаване, но Европа трябва да се справи с него.

Мерки срещу замърсяването на въздуха, смята министърът, трябва се предприемат на четири нива: европейското, националното, местното и това на гражданите, които трябва да осъзнаят как да опазват чистотата на въздуха. Според него това е може би най-трудно постижимото, но затова пък най-устойчивото.

А що се отнася за мерки, които страни като Германия прилагат за ограничаване на достъпа на дизелови автомобили до градовете, министър Димов поясни, че такива мерки нарушават единния европейски пазар с прехвърлянето на тези автомобили в други страни. Затова би трябвало да се решават централно от Брюксел, на европейско ниво. Държави, които изкривяват пазара, също трябва да поемат своята отговорност за това.

Смисълът на тези стикери е да дават информация за евростандартите за колата, навлизали през годините. Те трябва да бъдат достатъчно различими, за да може местната власт да решава дали определени коли с определен вид стикер замърсяват повече въздуха и затова не трябва да влизат в определен район на града. Това са неща, които трябва да решава местната власт, уточни Димов.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад