Партийната субсидия и коалиционните отношения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От националния референдум насам ГЕРБ не си е променил позицията относно това предложение за 1 лв. субсидия, отбеляза Татяна Буруджиева. И би могло да бъде реализирано при мнозинство в Народното събрание. Политоложката не предвижда проблеми в коалицията.

"Няма да бъде първият път, когато ГЕРБ вкарва това предложение в Народното събрание и то не събира мнозинство", отбеляза доц. Буруджиева.

Позицията на другите партии също е неизменна през годините - те не искат 1 лв., но какво точнбо искат - не е ясно, коментира тя.

"Аз лично очаквах една отговорна и разумна политическа партия като БСП да каже каква трябва да е субсидията", подчерта Буруджиева.

И определи целия дебат по тази тема като фарс.

Според Георги Харизанов 11 лв. субсидия не е много. Припомни, че при предизборната кампания на ГЕРБ лидерът на партията в телевизионно интервю е обещал да внесе предложението за 1 лв. и изпълнява обещанието си. И опроверга тезата, че толкова е субсидията за политическите партии в Германия, като поясни, че там има фондации, които обслужват изцяло дейността на въпросните партии. Само за фондация "Конрад Аденауер" държавното финансиране за миналата година е над 130 млн. евро. И другите фондации имат държавно финансиране и като се направи един преглед, оказва се, че реалното финансиране е много повече от това, което е тук, в България. И въпросът е не в размера на субсидията, а в начина, по който се управлява - така коментира Харизанов финансовият резерв на ГЕРБ и БСП.