Проверяват готовността на огнеборците от Югозападното държавно предприятие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Девет известителни кули, оборудвани със специализирана техника, локализират и сигнализират за горски пожари на територията на Благоевградска област. Информацията се получава в единния противопожарен център и екипите за гасене пристигат на място за не повече от 50 минути.

Инж. Румен Гаврилов, експерт в Югозападно държавно предприятие: "На кулата са монтирани паралелно две камери. Едната е инфрачервената – термовизуалната камера, другата – дневна камера с обхват 10 км и 5 км за инфрачервената камера."

По зелената граница със Северна Македония са направени специални пътища, които позволяват на екипите да ограничат пожарите от западната ни съседка преди да достигнат горските масиви на наша територия. Там, където достъпът е затруднен и специализирана техника не може да достигне, се гаси на ръка.

Инж. Румен Гаврилов, експерт в Югозападно държавно предприятие: "Имаме 40 горски стопанства, които са екипирани с противопожарна техника, както и с екипи за пожарогасене. Каски, ръкавици, облекло. Общо за ЮЗДП имаме 32 автомобила, които са позиционирани в горските стопанства."

От началото на годината двама души са предадени на прокуратурата, тъй като са предизвикали горски пожари. Санкциите са между 500 и 5000 лева. Нанесените щети обаче, често надвишават многократно техния размер.