Наш сънародник откри четири български училища в Испания

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съби Атипов пристигнал в Памплона преди повече от 20 години. Децата му са родени в Испания и говорят български, но само в семейството.

Съби Атипов: "И когато ходим лятото на ваканция, когато отиваме да видим нашите родители, те нямаше да могат да говорят с тях и да ги разбират."

Около 7000 българи живеят в област Навара. Според Съби децата им искат да изучават говоримо и писмено български. Затова през 2007 година, със собствени средства и с помощта на близки и приятели, откриват първите български училища в Памплона и Тафая. За десет години заедно с тези в градовете Витория и Тудила те станали четири. В тях децата учат безплатно, а над 20 квалифицирани учители преподават различни предмети.

Една от основните цели на нашата асоциация е да запази майчиния родния език и децата да знаят историята на своите предци от къде са, какъв народ сме и те трябва да познават освен езика, българската история. Да знаят за Ботев, за Левски за другите наши велики хора българи.

Йордан Симонски от Благоевград, който шие традиционни носии, е бил поканен на събора на българите, които живеят в Навара, да покаже своята колекция. Казва, че е впечатлен от силата на духа на сънародниците ни, които са избрали да живеят в Испания.

Йордан Симонски: "Аз видях дечицата на пет и шест години, които са в тяхната детска градина, които играеха, макар и несръчно, с много желание, пееха и рецитираха български песни и стихове."

От културната асоциация в Памплона се надяват, че през следващата година участниците и гостите в българския събор ще бъдат повече.