Празник на любовта. Колко струва цветното удоволствие?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Много от нас свързват идеята за празник с поднасянето на красив цветен букет. Ще платим ли повече за едно лале, ако си го купим в празничния ден? Ирина Шуликова и операторът Ани Андреева направиха кратка обиколка през цветните борси и търговци в столицата.

Пътят, който преминава едно цвете за краткия си живот е дълъг. Лалетата например идват у нас най-често от Холандия и Италия. Внасят се с ТИР-ове, които рано всяка сутрин се подреждат в цветните борси, за да предложат благоуханната стока. След това лалетата, заедно с останалите цветя, преминават в ръцете на търговци на едро и дребно.

БНТ: Каква им е цената на едро?

Ангел - търговец на едро: Варират всеки ден цените, защото са внос от Италия, не са нашите лалета. В борсата варират всеки ден цените.

БНТ: Колко е бройката в момента?

Ангел - търговец на едро: Левче в момента е бройката. От 80 до левче стига според лалето и вноса - дали са холандски или италиански.

В магазините на дребно цените се движат между 1,50 лв. до 2 лв. за брой, но за празника е възможно да се вдигнат.

Весела Дякова - собственик на магазин за цветя: "Тъй като тези празници са празници, на които обемите от поръчки в цял свят нараства, особено за Св. Валентин - празник, който се празнува навсякъде... за съжаление цените, особено на розите, се вдигат почти винаги с поне 30%. Холандия по принцип е най-големият производител на лалета в световен мащаб. Разнообразието на цветове е изключително голямо. Българските са хубави, но те започват на една идея по-късен етап - началото на март вече работим предимно с български лалета, тъй като те са по-трайни и имат хубави качества, а и се стараем да стимулираме българските производители."

Някои клиенти обичат винаги да имат цветя вкъщи, независимо дали е празник или не. Като Ангел. Той е излязъл, за да вземе цветя за дъщеря си.

Ангел - клиент: "Тя обича най-много фрезии, аз лично карамфилите. - Колко пари ще отделите за букет? - Някъде около 10 лв. предполагам, че ще излязат фрезиите ако не са ги вдигнали и тук. Ние вече сме минали тази сфера, това време за любовта. За младите ще е интересно.- Но пък още си купувате цветя.- Да, разбира се. Винаги тук идвам за цветя. Вкъщи поддържам да има цветя иначе все едно, че животът е нищо... без цветята."

А красотата, която имат е достатъчна, за да промени домашната атмосфера.

Весела Дякова - собственик на магазин за цветя: "Лалетата са цветя, които по принцип не носят на много декорация, защото са красиви сами за себе си. Те имат и достатъчно листа, така че какъвто и да е букетът, от лалета винаги изглежда добре, независимо от обема."

Търговията обаче задоволява и по-пищни потребности, затова се предлагат и луксозни цветни инсталации, които могат да стигнат до над 150 лв. Пазарът на красивите растения е цветен и се предлага по нещо за всеки човек и джоб.