В помощ на Александрина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Само за 5 дни семейството на болната от левкемия Александрина Кръстева успя да събере 120 хиляди лева. Парите обаче са крайно

недостатъчни за трансплантация на костен мозък, каквато трябва да се направи на 19-годишното момиче. Вижте повече в репортажа на Боряна Черганова и оператора Недялко Данов.

Семейството на Александрина все по-трудно говори за болестта на детето си, въпреки голямата подкрепа, която получават и в медиите, и от близките. Рождената и доведената и майка рамо до рамо се борят да съберат необходимите пари за лечението на 19-годишната Алекс. Тя е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия и се нуждае от спешна трансплантация на

костен мозък.

Галина Кръстева: "Две седмици преди да разберем, че има рецидив, имаше съмнение, направиха миограма, взеха костен мозък и беше сто процента, че има рецидив и болестта отново се връща, има левкемия и клетки в кръвта. И тъй като е повторение, затова трябва трансплантация на костен мозък."

Кошмарът за семейството започва преди две години, когато момичето се почувствало зле. Преминава през редица изследвания, които категорично показват нежелано високи показатели на левкоцити в кръвта.

Галина Кръстева: "След като навърши 18 години - три дни по-късно се установи, че е болна от левкемия. Започнахме лечение, което продължи близо 2 години. Влезе в ремисия на 33-тия ден. Всичко вървеше както трябва. Допреди десет дни. Болестта отново се върна."

В момента Алекс е в болница и отказва да бъде снимана. Семейството и нейните приятели обаче се надяват да направят най-доброто за това младо момиче, което заслужава да живее.

Галина Кръстева: "Прекрасно дете, от малка е усмихната, лъчезарна, слънчева, наистина едно добро дете. Не знам колко родители могат да се похвалят с 19-годишна дъщеря толкова послушна. Нямахме притеснения с пубертета, дори след лечението година и половина тя започна работа, бяхме против с баща й, защото трябваше да работи през нощта, пък на нея й харесва. Има безумно много приятели."

Юлия Байчева: "...които правят всичко възможно да й помогнат по всякакъв начин и с подкрепа, и със средства. Организират и кампании. Аз мисля, че цялата подкрепа, която получава, не само финансова, наистина й се отразява, наистина ще я усети, наистина ще й помогне. Когато има някой до теб и ти помага, е много по-лесно. Много хора помогнаха, не че някога съм се съмнявала, но се оказа, че всички могат да застанат зад каузата да помогнат на някого."

Семейството кандидатства във всички здравни институции в България за финансова подкрепа, но до момента няма резултат.

Юлия Байчева: "Отникъде нямаме потвърждение за нищо, ние дори от болниците, където са пратени епикриза и документация, за да се прати фактура, още нямаме отговор. Всъщност много бавно вървят процедурите, а в тези случаи мисля, че времето е от значение."

Галина Кръстева: "В момента, в който влиза в ремисия, може да замине, в момента е на химиотерапия в болница. Психически е срината, защото и дойде в повече втори път, две години борба, но пък иначе добре се чувства."

Семейството се надява да събере пари за трансплантация в Англия или друга европейска държава, където подобен род операции се правят успешно. 250 хиляди евро е средната сума за това.

Юлия Байчева: "Малко повече от една пета от сумата е събрана, така или иначе е началото и аз вярвам, че още ще има, защото тепърва се организират кампании. - Какво предстои? - Концерти, събития, поставени са кутии на доста места. Това са неща, дето никой не трябва да преживява. Никой не трябва да преминава през това. Ужасно е. Ние сме сигурни, че тя ще се справи, тя ще се пребори. Тя е силна, тя го иска. Тя вече има планове. Така че... В нейните сили сме сигурни, подкрепата я има. Просто предстои труден път, който тя трябва да извърви."

Алекс е силна и вече крои планове за бъдещето си. Близките й са открили банкова сметка на нейно име.

Банка ДСК

В лева:

IBAN:BG93STSA93000024183329

В евро:

IBAN:BG46STSA93000024183399

Титуляр: Александрина Красимирова Кръстева