Преговорите за газа: какво може да договори България с Русия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите на проф. Тасев такава сделка е възможна, но е малко вероятна, защото с подписването на конвенцията за статут на Каспийско море Туркменистан ще получи възможност да изгради Транскаспийски газопровод. По всяка вероятност той ще се намеси в Южния газов коридор. Не е тайна, че Азербайджан има проблеми с доставките на газ. Това означава, че газовата карта ще се преразпредели. Туркменският газ ще навлезе през Азербайджан по Южния газов коридор, така че вероятността е след време да използваме този коридор.Христо Казанджиев посочи, че действително много дълго се говори за енергийна независимост на България, но много малко се прави. Усилията за доставки на природен газ от Туркменистан датират от близо 22 години. Без съмнение ползите за България от доставките на конкурентен природен газ са свързани с много добрия ефект върху икономиката. Казанджиев се съгласи, че подобна сделка е малко вероятна при наличието на някои геополитически фактори.

Христо Казанджиев: България трябва да действа много бързо и експедитивно. За съжаление аз такава готовност в правителството не виждам. Така че България ще продължи да бъде силно зависима. Да се надяваме от 1 януари 2020 г. с пускането на турската връзка и възможностите за доставка на природен газ от Турция нещата да се подобрят.

Проф. Тасев изключи възможността Русия да реагира остро на идеята за такава сделка. "Исторически Туркменистан беше част от общата система на Съветския съюз и Русия купува газ от Туркменистан на една много по-ниска цена, което освобождава квота за износ на "Газпром" към Европа, така че Русия с Туркменистан няма да се кара и след като това е воля на Туркменистан, могат да започнат някакви разговори. Между другото Русия сега ще бъде много по-склонна на компромиси, защото Туркменистан намери много хубав пазар в Китай", обясни той и допълни, че предстоящите разговори ще бъдат дипломатични и изрази предположение, че ще бъде засегнат и въпросът за втората тръба на "Турски поток".

Проф. Атанас Тасев: Независимо, че не всичко се вижда на повърхността, правителството, особено Министерство на енергетиката твърдо изпълняват, съвместно с Европейската комисия, план за реализация на газовия хъб "Балкан".

Христо Казанджиев изрази надежда пробивът в пазара на природен газ в България да се осъществи през Турция с възможностите, които има тази страна. Не бива да се забравя, че съвсем близо до нас е позициониран турският терминал за втечнен газ, който има по-голям капацитет от този в Гърция. Възможности има, категоричен беше той. Тези възможности се увеличават във времето, но засега нещата не изглеждат така позитивно за България, както очакваме ние, посочи енергийният експерт.

Двамата гости в студиото коментираха и промяната в ръководството на НЕК. Иван Йончев смени Петър Илиев като изпълнителен директор на Националната електрическа компания. Промяната е в резултат на серия от скандали с работодателски организации. Проф. Тасев открои, че след смяната на ръководството на БЕХ следва промяната в НЕК. "В ръководството на БЕХ има елемент на приемственост. Върна се Жаклен Коен, който по времето на три правителства беше ръководител. Влязоха и две нови лица, което е много интересен момент. Директорът на централата ТЕЦ "Марица-Изток 2" и на мините. Т.е. от системна гледна точка това е концентрация хна голяма административна и финансова власт на двама души, които са в окото на бурята", посочи проф. Тасев. Той акцентира, че Европа катализира много бързо прехода към беземисионна енергетика, което означава, че ние скоростно трябва да затворим тези комплекси. Енергийният експерт заяви, че са възможни структурни промени в НЕК.

Христо Казанджиев: Смяната на ръководството на НЕК, според мен, е един козметичен подход за успокояване на духовете. Въпросът не е до смяна на отделните лица. Въпросът е до водещите политики и акцентите в развитието на енергетиката и най-вече смелостта да се предприемат необходимите дълбоки, болезнени реформи. Аз не виждам такава възможност и желание от страна на управляващите.

Енергийните експерти коментираха и цената на горивата и защо търговците се оплакаха в ЕК заради касовите бележки, които трябва да издават. Вижте целия разговор във видеото.