Първи случай на западнонилска треска у нас за тази година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Заболяването, предавано основно от комарите, засегна централната нервна система на 60-годишна жена, която вече се възстановява. От 160 души, ухапани от комари, които носят вируса на западнонилската треска, възпаление на мозъка получава само един. Пикът на заболяването предстои в края на този месец и през септември.

Какви други летни зарази има? Доколко и как можем да се опазим от тях? С подробности и съвети по темата в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 гостува директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"От началото на лятото в Европа са регистрирани 46 случая на западнонилска треска. Само през миналата седмица има 13 случая, от които, обърнете внимание, 9 са в Гърция и главно в Северна Гърция. Притеснителното е, че от началото на сезона от петимата починали от западнонилска треска четирима са в Гърция и един е в Румъния", съобщи той.

Проф. Кантарджиев припомни, че от Националния център по заразни и паразитни болести още през пролетта са настоявали пръскането против комари да обхване и водоемите. По думите му тази година значителни средства са били отделени за тази кампания и в резултат са били обработени 600 кв. км по течението на река Дунав.

Според експерта болестта е опасна най-вече за възрастните хора, а пикът на заболяването се очаква да е около края на септември.

Какво още каза проф. Тодор Кантарджиев вижте във видеото.

Акценти