Природна аптека: макадамията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Макадамията, която е особено популярна напоследък, всъщност е използвана от аборигените хилядолетия назад. Позната е още като австралийски орех , а Европа се озовава едва в средата на 19 век. Твърдата й черупка не може да се прочупи с обикновена орехотрошачка. Единствено папагалът макао може да я пробие с човка и да извади сърцевината без проблеми.

Макадамията става известна като най-калоричната ядка заради високото съдържание на ненаситени мазнини – около 720 калории в 100 грама. Именно тези ненаситени мазнини са полезни за организма – водят до намаляване на нивото на холестерола и кръвното налягане. А редовната употреба пък се счита, че може да намали с 8% мазнините в тялото. С богатото си количество на витамини, минерали, хранителни вещества и антиоксиданти ядките от макадамия могат да ви дарят с нежна кожа.

В допълнение на това нейните вещества защитават кожата от вредните реакции на слънцето. Тези перфектни кръгли ядки действат положително като се приемат като храна и като се нанасят на кожата като крем или масло. Омега 7 мастната киселина, която се съдържа в тях ще направи кожата да изглежда по-нежна, изпъната и сияеща. Олиото от макадамията може да се използва и за готвене. Вкусът му е подходящ и за дресинги за салати или сосове за риба, пиле или зеленчуци.

Почитателите на здравословното хранене и веганите отдавна са изключили кравето мляко като добавка към сутрешното кафе. Негови заместители са бадемовото, кокосовото и млякото от кашу, които имат приложения и в някои рецепти. Днес обаче най-модерната напитка в Лос Анджелис е лате с мляко от макадемия и бадеми, наречено в медиите дори „най-доброто лате в Америка! Ядките от макадамия спокойно можете да използвате и в диетата си, и като част от домашна маска за лице, а цената на килограм от австралийския орех у нас варира между 50 и 100 лева.