Проф. Христо Пимпирев за месеците, прекарани на ледения континент

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Знаете ли по какво се различават Северният и Южният полюс? Ако досега не сте си задавали този въпрос – вижте тези любопитни разлики.

Северният и Южният полюс са кътчетата от Земята, до които имат шанса да се докоснат само броени учени от цял свят. И има защо, това може би са най-негостоприемните райони на земята. Ето и някои любопитни факти за тях: Арктическата област е разположена в района на Северния полюс и включва естествен цикъл на топене, по време на който почти половината от ледените маси се топят през летните месеци, а през зимата се превръщат отново в лед. Обикновено тези маси възстановяват периодично размерите си. И все пак учените са на мнение, че леден слой с дебелина 3.5 километра, намиращ се на остров Гренландия, се разтапя толкова бързо, че има риск да изчезне до края на века. От друга страна Антарктида, където се намира Южният полюс, не включва подобен цикъл и шелфът ѝ запазва сравнително постоянни мащаби през цялата година. Ако се забелязва топене в района, той се дължи не на естествени причини, а на така популярното за този век глобално затопляне. Макар да свързваме юг с топло време, Южният полюс е по-студен от Северния. Температурите на най-южния континент са толкова ниски, че ледът и снегът в някои части не се топят. Средните годишни показатели са -49 градуса по Целзий. В Арктика средните зимни температури са -34 градуса, значително по-високи от тези на Антарктида. Арктическият район е всъщност замръзнал океан, а Антарктида е континент с планини, долини и езера, макар и солени и замръзнали. Континентът е заобиколен изцяло от водите на океана. На територията на Антарктида се намира и Еребус, който е най-южният активен вулкан на планетата, висок 3794 метра. Друг любопитен факт е, че най-сухото място на Земята е  Антарктида. В някои части на най-южния континент дъжд не е валял от два милиона години. Освен най-сухи, пустинните региони на Антарктида са и най-ветровитите в света.

Днес с госта ни в студиото на "Здравето отблизо" - проф. Христо Пимпирев, председател на Български антарктически институт, разговаряхме за ледените континенти.

Понякога човешката енергия и любопитство към света ни водят до неподозирани места. На детска възраст проф. Христо Пимпирев мечтае да стане летец, но едва ли и в детските си фантазии си е представял приключенията, които му предстоят. Проф. Христо Пимпирев е геолог по образование и полярен изследовател по душа. Директор е на Националния център за полярни изследвания. Провел е над 20 експедиции и е първият българин, развял националния ни флаг на най-южната точка на Земята. Неговото име носят ледник и бряг на остров Ливингстън. Носител е на монголския държавен орден „Полярна звезда“ за заслуги при създаване на монголския арктически институт, а на родна почва е удостоен с орден „Кирил и Методий“ 1-ва степен. Приключението му е в кръвта. А посещението на Антарктида за него се е превърнало като  ходенето до офиса за някои. Обича предизвикателствата, но винаги тръгва, за да се върне.