Проф. Крум Кацаров: Скрининговите програми за заболявания пестят пари

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Полк. проф. Крум Кацаров подчерта, че заболяването хепатит C е коварно, защото в малко случаи в началото му се проявява остра симптоматика. По думите му в световен план между половин и два процента от населението страдат от заболяването, като има няколко рискови групи.

Полк. проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентереология към ВМА: Това е световен проблем - от половин до два процента от населението страдат от хепатит C. До 94 година в България не са правени изследвания. Има определени групи като наркозависимите, при които процентът е доста голям, или пациенти с чести манипулации като тези на химиотерапия. Имаме една база на айсберга, която не виждаме, и малък връх, който виждаме.

По думите му, при появата на симптоматика вирусът на хепатит C вече е увредил черния дроб. Затова той подчерта нуждата на превантивни проверки, защото успеваемостта на лечението на болестта е над 95 процента и тя протича амбулаторно, без нужда от приемане в болница.

"Ако изследването за хепатит C влезе в годишния пакет за прегледи, ще направим широк скрининг за малко пари. Друг вариант е да изследваме определени ензими, който дава сигнали и за други чернодробни заболявания", отбеляза проф. Кацаров.


Изследванията за хепатит C ще струват между 5 и 7 милиона лева на държавата годишно.

"Така че ако се вложат тези пари, ще се спестят в перспектива. Достъпът до лечение на хепатит C в България е отличен и сме единствената източноевропейска държава със свободен достъп на лечение. В момента успеваемостта на лечението е над 95%, така че резултатите са съпоставим с тези по света. Лечението протича между 8 и 12 седмици, но общата тенденция е да слезе на 8 седмици. Лечението е амбулаторно. По време на лечението пациентите са напълно работоспособни", поясни лекарят.

Полк. проф. Кацалов отбеляза, че по света съществуват и безплатни скринингови програми за рак на дебелото черво, когато налице има генетични обременявания.

"Когато се появи симптоматика на рак на дебелото черво, болестта е в напреднал стадий - има неопределени болки в корема, нарушен ритъм на дефекация, кървене. Нужно е да се направи колоноскопия или да се проведат рентгенови изследвания", предупреди той.

Проф. Кацаров подчерта, че подобни изследвания като колоноскопия са покрити от Здравната каса и призова за по-висока медицинска култура.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад