Цифровото бъдеще на Европа. Еврокомисарят Мария Габриел

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По отношение на киберсигурността, изтъкна Мария Габриел, в Европейската комисия наскоро е бил предложен пакет от мерки, сред които е "една обща рамка за сертифициране на сигурността на продуктите", която е моного полезна за нас като потребители. До момента това е съществувало в някои държави членки. То би ознавало, че от една страна потребителите ще знаят на какво ниво на сигурност отговаря даден продукт, а от друга - ще има полза и за европейските фирми, тъй като с един сертификат продуктите им ще могат да бъдат признати в целия Европейски съюз. Така ще се намали административната и финансова тежест.

Интернет платформите трябва да носят своята отговорност в процеса на запазване на киберсигурноста. Днес в "интернет пространството циркулира прекалено много съдържание, такова, каквото подстрекава към тероризъм и радикализация", уточни Габриел. При това "41% от вече сигнализираното незаконно съдържание все още не е свалено, а от тях 28% остават повече от 48 часа". Европейската комисия е призовала големите платформи да премахват възможно най-бързо подобно съдържание, защото е установено, че то има най-силно въздействие в първите 1-2 часа. Ако това не започне да се прави до няколко месеца, ЕК ще обмисли законодателни предложения.

Повече за мерките против фалшивите новини в интернет, за перспективата да бъде премахнат роумингът и на Западните Балкани, за възможността да имаме безплатен интернет на всички публични места можете да научите във видеозаписа на целия разговор.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад