Пролетта и здравето ни - съветите на д-р Сотир Марчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За здравите хора е необходим един профилактичен преглед в годината. За болните е препоръчително да се преглеждат контролно в повечето случаи два пъти годишно. Единият път пациентът трябва да посети лекар през пролетта за евентуална корекция на терапията, защото много лекарства имат лятна и зимна доза, казва д-р Сотир Марчев.

"През зимата заради студа кръвното обикновено е по-високо и хипертониците обикновено се нуждаят от повече хапчета. През лятото, поради горещините, които разширяват съдовете плюс изпотяването, хипертониците се нуждаят от по-малко хапчета. Обикновено през лятото махаме или намаляваме диоретика, защото човек като се поти и ти му дадеш диоретик, настъпва хронично обезводняване..."

Вторият преглед за хипертониците трябва да бъде наесен, когато отново се променят, но в обратна посока, дозите на хапчетата за кръвно, обясни кардиологът.

По отношение на промените в температурите, пролетните не са толкова опасни. В световен мащаб студовете са най-опасни и то в началото на зимата, когато хората не са се аклиматизирали. Подобна е ситуацията и с горещините. Те са най-смъртоносни в началото на лятото.

Д-р Марчев обясни и зависимостта на кръвното ни налягане от атмосферното налягане. Налягането в кръвоносните ни съдове е атмосферното налягане плюс 120 / при кръвно 120/80/ . По тази причинна, когато се промени атмосферното налягане, се променя и кръвното налягане. Затова когато започнат промени във времето и в атмосферното налягане, много хора го усещат. Някои получават главоболие от тези промени. На тази земя ние сме като физически тела и всички физически процеси, ни влияят. Колкото сме по-млади, по не ги усещаме, колкото сме по-възрастни, толкова повече ни се отразяват, добави лекарят.