Иван Нейков: Да се изчака с подаването на документи за пенсиониране

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Иван Нейков: Бих предложил нещо рационално за тези, които могат да подадат, но все още не са подали - по-добре да изчакат, за да се види тази промяна, която трябва да бъде направена, защото има чисто правен проблем за хората, които са подали документи след 1-ви януари за пенсиониране и все още нямаме това изменение на закона, което вероятно ще бъде направено. В този период от време всъщност действа днешното законодателство и това е вярно, че вероятно няма отпуснати пенсии, защото има период от време, в който НОИ изчислява пенсиите, за да могат да бъдат отпуснати и за да не се натрупат много хора в този период междинен, е по-добре малко да се изчака и след като вече има окончателното решение на казуса, тогава да подадат документите.

Според него изчакването ще позволи в НОИ да не се натрупат твърде много искания за изчисляване на пенсиите в междинния период.

По думите на Нейков трябва да се намери решение за вече подалите след 1 януари документи, но още не са получили разпореждане за определянето на размера на пенсиите. Ако обещаната от правителството промяна бъде направена бързо, за тях теоретично ще е възможно изчислението на пенсията да бъде направо направено по новия ред.

Друг вариант би било сегашните правила да се запазят, а само хората, които ще бъдат ощетени, да получат компенсация при неблагоприятно изчисление на размера на пенсията.

Нейков обаче предупреди, че независимо кой вариант ще се избере, този път правителството трябва да направи предварително оценка на въздействието от промяната.

Иван Нейков: Когато има такава негативна промяна, почвай да обясняваш много отдалече.

В противен случай е естествено да се получи напрежение, коментира бившият социален министър. Според него е по-добре да бъде поднесено извинение на засегнатите и да се поправят нещата.