Румен Петков: При двойни стандарти, международното право не може да тържествува

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Румен Петков отбеляза, че сме свидетели на интервенция или "износ на демокрация" в редица държави по света, от което и ние в България сме потърпевши. Там бяха отстранени недемократични режими, но по начин, заобикалящ принципите на ООН за ненамеса във вътрешните работи.

Петков разказа, че в конференцията в Белград са участвали представители на редица страни от ЕС и е прозвучала сериозна загриженост за мира на континента. Посланието на АБВ е било "мир, политическо решение, диалог". Политикът заяви, че ще настоява да получи филма за бомбардировките над Белград, за да бъде той показан на българската аудитория. През 1999 г. Югославия беше бомбардирана без мандат на Съвета за сигурност на ООН. Аргументът Косово стана ясно, че не е аргумент, тъй като напрежението там продължава и сега. Тогава българското правителство разреши да бъде използвано въздушното пространство сърбите до ден днешен не са го забравили, добави Петков.


"Когато прилагаме двойни аршини, когато прилагаме двойни стандарти, няма как да очакваме, че ще тържествува принципът на международното право... В Сирия войната продължава, в Ирак противопоставянето продължава, в Либия противопоставянето и сблъсъците продължават... Русия /в Сирия/ се намеси постфактум,... след намесата на Франция, Щатите и Великобритания. Всичко можем да обясняваме с Русия и това е подход, но това е подход, който загърбва истината."

Целия разговор с Румен Петков вижте във видеооткъса.