Ремонтът на градинката "Св. Кл.Охридски". Говорят кметът и гл. архитект на София

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Йорданка Фандъкова заяви, че санкцията, която е наложила, е следствие от неизпълнението на необходимите поправки, установени при предишна проверка в края на месец февруари. От фирмата твърдели, че работата е завършена, но според надзора и комисията по огледа от общината имало дефекти, които трябва да бъдат изчистени, макар като цяло да е видно, че работата в градинката пред университета е на финала.

"Тук е поредното градско пространство, което възстановяваме, което беше в изключително лошо състояние, настилките бяха с дупки, с огромни локви, включително и по време на церемониите на това знаково място, не можем да допуснем да бъдат пренебрегвани детайлите. Главният архитект на София лично беше направил в събота и неделя проверка и в градината "Кристал", и тук и очевидно има много забележки. Така че категорично, докато не бъдат отстранени бележките, няма да правим комисия и да се приема обектът. А пък още по0категорично да кажа, че няма по никакъв начин да платим за недобре свършена работа и да разходваме европейски средства, които с толкова труд и усилия сме защитили."

Здравко Здравков подчерта, че на първо място, което бие на очи е недоброто зануляване на фугите.

"Има потъване на плочки... Ние ще държим всички плочки да бъдат поставени както е проектът, а не замазани със съответните репарации... При добра организация цялата работа би могла да се свърши в рамките на седмица, но се изисква изключителен майсторлък и внимание към детайла, а не просто намазване на определените дефекти, които ние ще открием, с циментови смески."

Здравков отбеляза, че от общината ще настояват поправките по дефектите да се изпълнят както е предписал проектантът, защото лепилото, положено върху дефектните плочки, ще се повреди още при първия сняг или дъжд.