Протест срещу реклама на конни състезания в Сидни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Стотици австралийци насочиха светлини към операта в Сидни. По този начин те протестираха срещу рекламите на конни състезания върху фасадата на емблематичната сграда. Според тях е недопустимо може би най-известният символ на страната им да се използва за рекламиране на хазарт.

Вълна от критики заля властите в Нов Южен Уелс заради това, че са издали разрешение операта да бъде използвана за рекламиране на най-скъпото конно надбягване в Австралия. Ето какъв бе отговорът на премиера на щата.

Гладис Береджиклиан, премиер на Нов Южен Уелс: Чувам какво казват хората, какво искат или не искат да видят върху операта. Но като премиер на Нов Южен Уелс имам отговорността да балансирам гледните
точки.

Върху операта, която е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО, е имало светлинни реклами на събития като Световната купа по ръгби. Борещи се срещу хазарта напомнят, че Австралия е начело в света по загуби от залози на спортни състезания, казина и автомати. За миналата година те са в размер на почти 24 милиарда долара.