Явор Дачков: Биволъ си направиха пиар на гърба на Виктория Маринова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите на Владимир Йончев до нагнетяване на обстановката довежда анонсът на ВВС, който свързва жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова със случаите в Малта и Словакия.

Явор Дачков обясни: "Виктория Маринова е административен директор на кабелната русенска телевизия и, за съжаление, е водила едно-единствено предаване на 30 септември, в което е излъчила запис на колегите от сайта Биволъ, които са разказали нещо, което са разказали на всички големи медии дотук. Нека съобщим, че г-жа Виктория Маринова не е правила с тях интервюто - тя е анонсирала едно интервю, което е било излъчвано и след това го е закрила като водещ. Всички, които я познават, я описват като добра жена, отдадена на социални каузи, въобще един светъл образ." Дачков допълни, че журналистите от Биволъ решават, че извършеното престъпление е много добър начин да си направят реклама и започват да правят внушения, че жената е убита, защото те са гостували в предаването й. След широкото разпространение на тези информации, чрез лични познанства на журналистите от Биволъ през "Репортери без граници", "новината" попада и в западните медии, ползващи български контрагенти, и започват да я разпространяват безкритично. "Те разпространиха фалшивата новина, че разследващ журналист е убит в България заради разследване на еврофондове. Политиците в Европа, които са в предизборна кампания през май, видяха, че това е много удобна плячка и хищнически, по политически се нахвърлиха върху нея, за да си направят пиар. Стигна се до изречението във "Фигаро", че зам.-председателят на ЕК Тимерманс е почел с минута мълчание смъртта на една смела българка, паднала в жертва за борбата за истината и срещу корупцията." Явор Дачков подчерта, че цялото послание беше дирижирано от самото начало.

Според Владимир Йончев в момента е лесно да се говори за случилото, но преди няколко дни не е било ясно защо е извършено престъплението. Професията на журналиста по принцип е опасна и нападенията над журналисти имат по-голям отзвук в обществото, отколкото нападенията над другите хора. Той беше категоричен, че "една от причините случаят да бъде разкрит толкова бързо и да му бъде отдадено такова внимание е именно това, че беше провидяно, че би могло да е нападение над журналист заради негово разследване. Да, оказа се, че това е твърде пресилена версия."

Вижте видеото.