Военнослужещи жени в Япония - символ на промяната във военноморския флот

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Две жени са включени в 20-членен елитен екипаж на Японските сили за самоотбрана, който провежда учение в Индийския океан. Нещо немислимо допреди години. Те са символ на промяната в японския военноморски флот.

В момента делът на жените военни в Япония е около 6%. Министерството на отбраната си поставило за цел той да се удвои и да достигне поне 9 на сто до 2030 г.

През последните години японските сили за самоотбрана трудно попълват наборните квоти. Според статистиката раждаемостта в Япония спада и в даден момент може да се окаже, че няма да има достатъчно мъже за армията.

Акико Ихара, 31-годишна военнослужеща: Жените по целия свят се опитват да работят в по-широк кръг сфери и мисля, че Япония не трябва да бъде изключение.

Жените военнослужещи казват, че не са усещали дискриминация на работното си място и смятат, че мисленето постепенно се променя.

Аяко Йонеда, 29-годишна, инженер: Когато за първи път дойдох тук, жените бяха малко, а мъжете не знаеха как де се отнасят към нас. Но за тези девет години броят ни се увиличи. Мъжете започнаха да разбират нашата гледна точка и да ни възприемат по-добре.
Средата стана по-приятелска.

Подобно на колегите си, дамите също спят на двуетажни легла и разполагат с места за отдих. Все пак отделенията, предназначени само за жени са обозначени с табели с надписи на японски и английски език.

Японските морски сили за самоотбрана наброяват 45 хиляди души. Те разполагат с повече от 100 плавателни съда, включително 20 подводници и 4 хеликоптера.

Акценти