Пряка демокрация. Европейски практики за рефрендумите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пряката демокрация и какво казват хората на политиците с референдумите - за това говорихме в студиото на "Денят започва" с Бруно Кауфман, директор на Европейския институт за инициативи и референдуми в Марбург, Германия, експерт по политически науки и журналист и Ива Таралежкова, председател на управителния съвет на Форум "Гражданско участие", който през този месец организира серия дискусии "Референдум маратон" в партньорство с Инситута за пряка демокрация и Центъра за култура и дебат "Червената къща".

Произвеждането на всеки референдум е нещо изключително важно, защото информацията, която стига до хората, трябва да бъде предварителна и когато говорим за демокрация, естествено става дума и за вземане на решения, обясни Кауфман. За референдума във Великобритания той смята, че става въпрос за смесица от информация, решение и емоции. Правителството задава на народа въпрос, но реакциите са много различни, затова трябва да се формулират много ясно въпросите, които се задават. По негови наблюдения всеки референдум с всяка изминала година става все по-малко емоционален и подобно нещо се наблюдава и във Великобритания. Друго голямо предизвикателство, според Кауфман, е нежеланието на хора да гласуват на референдум.

Таралежкова обясни, че задачата, която си поставят с тази кампания, е да се говори повече за това, което предстои. Целта е повече хора да научат за това, че има референдум. Той е по три много сериозни въпроса, които касаят промени в политическата система. За да могат да преценят как да гласуват, на хората трябва да им е ясно какво ще се случи и в единия, и в другия случай, смята Таралежкова. По време на дискусиите ще се говори за смисъла от това хората да разсъждават и по други въпроси, освен изборите, за смисъла от това да участват в управлението не само в представителната демокрация, а и чрез пряката. За да стане това, ние трябва да бъдем добре информирани, трябва да бъдем активни, трябва да търсим информация, защото тези решения могат да повлияят сериозно. В момента се подготвя информационна платформа, в която ще бъде предоставена информация за трите въпроса и експертна обективна оценка за това какво ще се случи ако гласуваме с "да" или с "не" и по трите въпроса. Таралежкова се надява все пак да станем свидетели на една сериозна и незатъмнена от президентските избори кампания.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад