Румен Порожанов: Цените на храните се стабилизираха

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той заяви, че форум по тази тема ще бъде иницииран от българската страна през пролетта и поне на едно заседание на Съвета на министрите по време на българското европредседателство ще се обсъжда проблемът.

Задължително ще се направи още една серия от изследвания. И прибалтийските държави се присъединиха към този процес, така че спектърът се разширява, допълни земеделският министър.

Според него в сектор "Земеделия и храни" през 2017 година е имало и "много добри резултати, и много проблеми, които се преодоляват във времето".

По отношение на храните имаше няколко съществени теми. Една от тях беше фипронила - над 1,5 млн. яйца и много стада кокошки бяха унищожени. Продължаваме активните проверки. За радост, темата се регулира. Практиката на ЕС по отношение на обмена на информация, контрола и предприемането на действия за този проблем беше полезна и даде своето отражение, коментира Порожанов.

Той подчерта, че едно от постиженията за тази година е стабилизацията на цените. През следващите 6 месеца това ще е една от темите, която активно ще се дискутира, и заедно с ЕК ще продължи наблюдението върху тях и в България, и в целия ЕС, увери министърът.

Например цените на млякото се стабилизираха след предприетите мерки и отпадането на квотите, припомни той. В момента в България и ЕС има добри цени за производителите и определен дефицит, допълни Порожанов.

Земеделският министър съобщи, че днес предстои оторизация на директните плащания и очакванията са около 550 млн. лв да бъдат обработени от Фонд "Земеделие" и да бъдат предоставени по сметките на земеделските производители през следващите дни.

Субсидиите за животновъдство, които изпратихме този месец, са 8 схеми за обвързано производство с бюджет около 120 млн. лева, като до момента са изплатени 105. Доплащането по различните схеми ще е през следващата година в зависимост от това какъв бюджет ще остане. Само през настоящия месец в сектора ще влезнат между 700-750 млн. лева, министър Порожанов.
Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад