Стоян Братоев: През август пускаме първия участък от третия лъч на метрото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Строителните работи по третия лъч на метрото са приключили, монтажът на оборудването е приключил, изпитанията са направени, всичко е готово, остава работа, свързана с обучение на персонала и някои технически въпроси, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

Стоян Братоев: През август е предвидено да бъде пуснат първият участък от третия лъч на метрото.

Това са 8 км с 8 станции - от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село" през центъра. Всичко е готово, обучават се специалисти. Третата линия е с ноево поколение автоматика.

При изграждането на станциите целта първо е практичността, но и да бъде приятно на хората, заяви Стоян Братоев. Не се увличаме в луксове, но станциите са много ефектни, направени от много добри архитекти, специалисти, подчерта той.

По проект третият лъч е трябвало да приключи м. май, това е един от най-сложните за изпълнение. Третият лъч ще бъде пускан на етапи. Първият - през август, след това в края на годината смятат, че ще бъде готов участъкът от "Красно село" до "Овча купел". За двата етапа се предвиждат 90 000 пътници, а за цялата трета линия ще има над 200 000 пътници дневно.

инж. Стоян Братоев: За 15 години направихме 42 км метро, за последните 10 години са 34 км. Това стана благодарение на финансирането.

В момента метрото се движи по редовния си зимен график до полунощ, отпаднаха ограниченията от извънредното положение.
Акценти