ЦИК за организацията на президентските избори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Приключи регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент за предстоящите на 6 ноември избори за държавен глава. Днес в ЦИК ще бъде изтеглен жребият за поредния номер на кандидатските двойки в бюлетината. По традиция всички ще тълкуват какво ще им донесе числото. Само след няколко дни страната ще бъде осеяна с плакати, от които кандидатите ще ни гледат и ще ни призовават в деня на вота да зачертаем квадратчето с техния номер. Какво ще бъде решението на избирателя зависи от онова, което кандидатите ще ни обещаят през следващия месец до 4 ноември вечерта, когато предизборната агитация трябва да спре за деня на размисъл, както и в деня на изборите. Цветозар Томов, говорител на ЦИК, беше гост в студиото на "Денят започва", за да разговаряме за предстоящата кампания и президентските избори.

24 кандидатпрезидентски двойки подадоха документи. Колко остават в надпреварата? Цветозар Томов посочи, че за момента 23 двойки имат шансове да останат, но все още не е приключила проверката на всички подписки от Главна дирекция ГРАО. "Предполагам, че днес до края на деня ще стане ясно дали има още някоя, която ще отпадне. Засега са 23." Той каза, че е отказана регистрация на инициативен комитет заради недостатъчен брой подписи.

По повод гласуването на референдума Цветозар Томов обясни, че всеки избирател има право да участва в него, ако желае това. "Бюлетина няма да се дава само при изричен отказ на гласоподавателя за участва в референдума."

Репортерът Милена Кирова обобщава в репортаж колко заявления за гласуване са подали нашите сънародници в чужбина. /Вижте материала във видеото/.

vlcsnap-2016-10-05-09h13m35s251

Томов заяви, че българите в чужбина могат да получат информация от сайта на ЦИК по всички въпроси, свързани с президентските избори.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад