Творби от музея за модерно изкуство на Ню Йорк в Старо Железаре

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разходка из Старо Железаре Ви среща с Фидел Кастро, Индира Ганди, Джон Ленън и редица други известни личности. Новият облик на селото се дължи на артистичната двойка Катаржина и Венцислав Пирянкови.

Венцислав Пирянков: Селото преди години е наброявало около 3000 човека, сега едва ли са повече от 300 и ние решихме да го възродим по някакъв начин, рисувайки местни хора по стените с някои от техните идоли.

Тази година художниците решили да заложат на картини на известни художници.

Катаржина Пирянков: Това е четвъртото всъщност издание на фестивала, решихме да направим нещо цветно за първи път и второ да докараме най-известната колекция в селото, това е първи селски филиал на МоМа в света.

Така стените на една цяла улица в Старо Железаре вече са превърнати в произведения на изкуството. По тях са изрисувани прочути творби на Салвадор Дали, Пикасо, Климт.

Катаржина Пирянков: Много интересно е, че всички от тази улица се съгласиха и искат да имат нещо, така че няма къща, която да не е изрисувана на тази улица.
Венцислав Пирянков: Идеята се осъществява за четвърти път, но за първи път се появява цвят и по тази причина са много щастливи, защото е шарено, защото е цветно, а да не забравяме и образователния ефект. Информирах някой от съседите, че ще рисувам Салвадор Дали и той попита кой е тоя и вече знае кой е.
Катаржина Пирянков: Има примерно картини на Моделиани, на Кандински, на Шагал, белият квадрат на бял фон на Малевич... Към всяка картина добавяме нещо артистично от нас - примерно шаблони на летящи прасета.

Предстои да бъде изрисувана голяма стена в центъра на селото.

Катаржина Пирянков: Ще изберем една картина на Марк Шагал с летяща двойка и отдолу ще седят жителите на селото на една дълга пейка във въздуха, горе ще летят над селото.

В рисуването на стените се включват и полски студенти от Познанската академия по изкуствата.

Агнешка: Аз съм тук за втори път, дойдох отново, защото много ми харесва. Тази година е по-различно, има друга концепция, но това е много интересно, че винаги може да се прави нещо различно, местните хора са много щастливи, че сме тук, помагат ни и имам чувството, че чакат цяла година, за да се върнем.

Младите художници залагат и на импровизациите. Една от новите идеи на екипа от художници е да се увековечават силуети на хора.

Марчела: Всички идеи се появяват много спонтанно, с тази идея искаме да оставим някаква следа от себе си.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад