В Загражден чакат път вече 60 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес в родопското село Загражден постоянно живеят 350 човека. Всяка седмица обаче децата и внуците се събират отново. В селото има и няколко къщи за гости, които привличат туристи. До Загражден може да стигнете по три начина. През връх Рожен, през връх Свобода, където пътят е отворен за няколко месеца през лятото, и през Лъки. Разстоянието от Асеновград през връх Рожен е над 110 км, а през Лъки с 50 по-малко. Ако изберете този маршрут обаче трябва да знаете, че тръгвате с голяма доза риск.

Въпреки че всеки месец поправя автомобила си Антон продължава да използва черния път, за да стига по-бързо да Асеновград.

Антон Хаджиев: Сега съм тръгнал да си взема бабичката, аз съм голямо семейство – 4 дъщери имам и 10 внука.
- Идват ли внуците?
- Какво да дойдат, да дойдат за един-два дена и не щат да идват, изпочупиха си колите. Миналата седмица съм правил предница пак ама кво да правя, още сто км трябва да заобикалям, разходи и цял ден трябва да пътувам.

През 1961 година всеки жител на Загражден дава по 100 дни доброволен труд, за да се прокопаят скалите и през сърцето на Родопите да се осигури връзката на селото с Асеновград и Пловдив.

Антон Хаджиев: Няма трактор, няма нищо, всичко на бригадни начала, хората работеха по два-три месеца и сега това е срамота, три километра път 50 години не могат да го направят.

Дочо Толсузов: Който не отива да копае, тука си е имало местен съд – по един месец трябвало да се копaе, ако не - се осъжда три месеца да копае.

По-късно с решение на партията се поставят две бариери, които забраняват преминаването на автомобили, защото трасето пресича ловното стопанство Кормисош. Това обаче не спира хората от близките села да използват черния път, за да слизат по-бързо в равнината.

Дочо Толсузов: 89-та година на 22 февруари беше Живков на власт. Имаше пленум по просветата. От тука двайсет автомобила с по 4-5 човека отиваме в Пловдив да се срещнем с втория секретар на партията, тогава той ни заплаши, че дори ще ни секат пръстите ако продължаваме така.

Венцислав Шишков – кмет на с. Загражден: Пътят е толкова пряк, разстоянието от Загражден до Асеновград е 60 км, а ние обикаляме от Рожен, самото обикаляне е още 80 км се увеличава и хората са принудени заради това обикаляне да минават по този път – черен, не черен изпочупиха си колите, ежедневно ми звънят - кмете, проблеми.

В началото на всяка година кметът на Загражден пише писма до Агенция „Пътна инфраструктура” с молба да бъдат отпуснати целево средства за асфалтиране на участъка до село Белица, който е част от третокласен път номер ІІІ-8611. Заради проблема местните вече са направили инициативен комитет „Горди загражденци” и са събрали над 600 подписа. Търпението на хората вече е на ръба.

Мария Родопска – жител на с. Загражден: Сега чакаме новото правителство да видим какво ще направи, имаме подписка 600 души, които желаят тука. Ако не стане и сега отиваме на Юговското ханче, затваряме пътя и ще стоим там, докато не кажат дата, на която се почва пътят.

За асфалтирането на последните четири километра, които да свържат Загражден с Белица, са необходими 2 млн и 400 хиляди лева. От Агенция „Пътна инфраструктура” в писмо до БНТ Пловдив заявиха, отсечката ще бъде включена в програмите на агенцията при осигуряване на необходимия финансов ресурс. Конкретни срокове обаче не се споменават.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад