"За" и "против" задължителната казарма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в "Денят започва с Георги Любенов" бяха евродепутатът Ангел Джамбазки и общинският съветник Венци Мицов. С тях разговаряхме "за" и "против" задължителната казарма. Ще има ли такава? Какво ще се случи? Много се изприказва по темата от внасянето на две поправки в два закона, които "Патриотичният фронт" направи през седмицата с цел да се завърне наборната служба.

vlcsnap-2016-07-10-09h40m36s066Ангел Джамбазки обясни, че ситуацията в района, в който живеем, изисква преглед на системите за сигурност в българската държава. Той обясни, че в професионалната армията има много незаети места, има нежелание от страна на професионални войници да влизат в състава, да служат в частите. Много от тези, които кандидатстват нямат възможност да се реализират другаде и статистиката показва, че част от тях са негодни за военна служба. "Реално погледнато армията в момента се е превърнала в социална институция. Не институция, която да пази националната сигурност и границите на Република България, по-скоро - социялна институция", обясни Джамбазки. По негово мнение всяко едно общество има нужда от това неговите граждани да бъдат подготвени за кризите в света, в който живеем. Според него няма никакъв проблем да бъде организирано обучението, събърането на наборите и да бъдат приведени те в някаква готовност.

vlcsnap-2016-07-10-09h40m24s395"Състоянието в много градове е такова - няма казарми. Къде ще ги съберете тези хора", попита Венци Мицов. Той отбеляза, че България има професионална армия, както и, че е член на НАТО. Общинският съветник каза, че няколко пъти е прочел законопроекта и вътре не е видял финансова обосновка. "Вътре има едни кухи фрази", заяви той. Според статискита към 2002 година, когато у нас има наборна военна служба, показва, че у нас е има 5234 военни инвалиди. От тях само 655 са пострадали по време на война, останалите са пострадали в цивилната ни казарма. Отново според статистиката 60 човека са умирали на година в българските казарми до 2008 година. Мицов обобщи, че това показва, че ситуацията в казармата е лоша, битовите условия са лоши.