За софийското метро - разговор с инж. Стоян Братоев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За съдбата на софийското метро разговаряхме в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". Гост по темата беше шефът на Столичен метрополитен инж. Стоян Братоев.

Между 20-ти и 30-ти се очаква да бъде пуснат участъка от "Джеймс Баучер" до ул. "Сребърна" - станция "Витоша". Строителните работи са завършени, като те започнаха през 2014 година. 100% строителството е завършено. Остава последната фаза преди пускането - приемнето от Държавна приемателна комисия. Също така трябва да се пусне движението на влаковете без пътници, което ще стане следващата седмица. Прогнозата е за нови 20 000 пътника, като веднага след пускането те ще са между 12 и 15 хиляди.

Третият лъч на метрото има прогнозен пътникопоток 170 000. Метрото вече ще се доближи до 550 000 пътника, до 50% от градския транспорт. Третата линия е нов тип метро, следващо поколение по отношение на много системи. Едната от особенностите е, че влаковете ще имат опция за движение без машинист. Машинистът ще бъде с много ограничени функции и нява да извършва цялото управление. С добавяне на софтуер в тези влакове, те ще могат да се движат без машинист. Тази система е в посока за подобряване на безопасността.

В "Меторполитен" - София работят около 1 800 души. Структурата му има две направления. Едното е инвестиционно, което се занимава с контрол, управление, възлагане, подготовка на проекти, строителство. Другото е  експлоатационно. В момента над 1 000 души работят по строежа на метрото.