Заплати и социални плащания - работодатели срещу синдикалисти

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Безсмислието на тези прагове се показа тази година с резултатите от събраните осигурителни вноски. Миналата година нямаше подписано нито едно споразумение и тогавашният социален министър Зорница Русинова не увеличи административно праговете. Въпреки това за първото полугодие събраните осигуровки са с 14% повече отколкото миналогодишните... Това е една патерица, от която нямаме нужда. Отдавна няма никаква корелация между ръста на праговете и ръста на събраните осигуровки, допълни той.

По думите му минималните осигурителни доходи са "индулгенция за некоректни работодатели, които осигуряват на тези прагове, вместо да осигуряват на реалните доходи".

Според Васил Велев у нас няма "прозрачен механизъм за нейното определяне".

Ние имахме една пропусната възможност това лято да стигнем до споразумение за механизъм. Вместо това ние имитирахме преговори за минимални осигурителни доходи, след като бяхме декларирали, че никога повече няма да преговаряме за тях, отбеляза той.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов - също гост в предаването, реагира на отправения упрек.

Когато в един две страни се съберат и обменят аргументи, те могат да моделират този процес. Единственият начин да не влияеш на този процес е да не участваш в него... Не можеш през бойкот да поискаш нещо друго, не можеш да черпиш права от собственото си противоправно поведение. По този начин работодателските организации обрекоха завинаги на неслучване процеса на договаряне на минималната работна заплата, категоричен беше синдикалистът.

На въпрос за препоръчителния ръст на заплатите за 2018 година Васил Велев заяви, че работодателите очакват да се запази темпото на нарастване при заплатите.

Ние проведохме анкета сред членовете си. Над 70% казват, че ще се увеличават възнагражденията. Много малка част - 3-4%, казват, че ще ги намалят. Според нас процентът ще бъде близък до двуцифрено число - от порядъка между 8-11% ще продължат да растат заплатите, уточни той.

Димитър Манолов допълни, че очакванията на КТ "Подкрепа" са същите - ръст около 10% на заплатите.

Работодатели и синдикати се солидаризираха и по въпроса за намаляването на плащането на първите три дни болнични от 70 на 50%.

Това няма да реши проблема с фалшивите болнични. Това няма да стане с финансови инструменти. Искат се организационни мерки, категоричен беше Димитър Манолов.
Ние не подкрепяме тази промяна. Нашето предложение е да се възстанови това, което беше преди кризата... И НОИ да се вземе в ръце, ако няма достатъчно добра контролна система, да я въведе, каза още Васил Велев.