Започва мащабна реконструкция на бул. "В. Левски" във Варна

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мащабният проект предвижда да се изградят трасета на две нива. Новият булевард "Васил Левски" ще минава под трите основни - "Цар Освободител", "Сливница" и "Владислав Варненчик" и ще свързва движението от улица "Девня", с пресичане на всички булеварди, до североизточния край на града.

Христо Иванов – заместник–кмет на Община Варна: На новия участък от булеварда ще продължи изграждането във вида както е съществуващият булевард - две платна с по три ленти и две локални платна отстрани, които ще спомагат за достигането връзка на булеварда с прилежащите улици и имоти, а също така локалните платна ще предоставят възможност за слизане и качване от булеварда.

Каналът, който е по протежението на "Васил Левски" ще остане между двете платна. Предстои той изцяло да бъде реконструиран, така че капацитетът му да отговаря на всички норми за отвеждане на дъждовните води.

Христо Иванов – заместник–кмет на Община Варна: Каналът е открит по цялото протежение, отговаря на всички норми за проектиране и не трябва никой да се притеснява от нанасяне на щети или създаване на някакви проблеми, още повече, че каналът ще бъде на долното ниво, където е основното трасе на булеварда.

Собствениците и наемателите на преместваемите обекти по трасето вече са ги освободили, тъй като предстои бараките и рекламните пана да бъдат премахнати при строителството. В момента се извършва отчуждаване на имотите, които попадат в обсега на новия проект.

Христо Иванов – заместник–кмет на Община Варна: В момента са възложени за голяма част от имотите направата на оценка от лицензирани оценители и предстои след направата на оценката издаване на заповед. И вървим по процедурата, за да може да приключи тя с отчуждаване и засегнатите собственици да бъдат овъзмездени, за да може да разчистваме трасето и да продължаваме строителните работи.

Средствата за инвестицията се осигуряват от държавата.

Николай Нанков – министър на регионалното развитие и благоустройството: Следващата седмица, максимум до ноември да стартираме с реалните строителни дейности. Засега само подготвяме площадката на част от трасето.

Първоначално започва работата по булеварда в частта от улица "Подвис" до "Роза", както и в "Максуда". Няма да бъде засегнато движението, ще се работи извън основните ленти.

Христо Иванов – заместник–кмет на Община Варна: След това ще се работи първо в едното платно на булевардите "Сливница", "Владислав", "Цар Освободител", ще бъде изградена мостовата конструкция, след което ще се обърне движението и ще се работи по другите платна. Действително ще има затруднения на движението, но целта, която сме си поставили, средствата, които са осигурени, и този действително изключително необходим обект за града ще си заслужат търпението и несгодите, които ще бъдат съпътствани с неговото строителство.

Очаква се проектът да бъде завършен следващата година преди началото на активния летен сезон.