Защо има остър недостиг на лекари в спешната помощ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Защо има остър недостиг на лекари в спешната помощ и защо младите специалисти я отбягват? Отговор търсим от гледната точка на един начинаещ лекар от спешния център във Враца.

Д-р Здравко Ангелов има само малко повече от година трудов стаж в здравеопазването. От осем месеца работи в Спешния център във Враца. Още първите дежурства му донесоха силни емоции от сблъсъка с недоволни пациенти, които нападнаха него и екипа с нож в първите часове на новата 2014 година. Младият лекар обаче приема философски рисковете на професията.

Д-р Здравко Ангелов, Спешен център – Враца: "Това са често срещани инциденти в тази сфера. Конфликти има между пациенти и медицински екипи и обратното и това се дължи на ниската здравна култура на населението. От една страна лекарските екипи се стремят да приложат наученото с най-добър ефект за състоянието на пациента, а пациентът иска това да бъде свършено моментално, което в параграфа на времето няма как да се получи."

Според младия лекар в спешната помощ човек може да издържи само ако е силен физически и психически, за да работи под постоянен стрес.

Д-р Здравко Ангелов, Спешен център – Враца: "Вас лично какво ви задържа в спешната помощ? - Мен лично ме задържа разнообразието на работата, патологията и работата с различен контингент от хора. И като начало всеки един лекар тръгва от спешната помощ. Много неща трябва да се променят в бързата помощ. Трябва да се прокарат поне правила, ако не са подзаконови актове на Закона за здравната помощ. Да има и санкции за пациенти, които подават фалшиви сигнали."

От години в спешния център във Враца има незаети места за лекари. През това време са се натрупали 162 молби от кандидати за шофьори на линейки, но няма нито една за 8-те вакантни лекарски бройки.

Д-р Здравко Ангелов, Спешен център – Враца: "А какво е обяснението ви защо при вас има постоянно незаети места? – Основно е стимулацията, човек трябва да бъде стимулиран. Без добро заплащане и условия на труд и среда няма как да иска той да практикува тази професия. – А не можете да работите и на второ и трето място? – Невъзможно е да се работи на две и три места, защото човек трябва да обърне внимание и на семейството, на своите близки, които също са важни за него."

Въпреки кадровите проблеми, центърът успя към 11-те спешни екипа да разкрие още 3 допълнителни, които денонощно дежурят в районите на наводненията. А неразплатените сметки за медикаменти, горива и ремонти продължават да се трупат.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад