Завръщане в село Дединци

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Добра новина от златаришкото село Дединци! Забравено и обезлюдено, през последната година то възкръсва за нов живот. Спокойствието и чистият планински въздух карат все повече семейства от градовете да купуват имоти в селцето. Вижте повече в репортажа на Зорница Илиева за "Денят започва".

До преди двайсет години в Дединци живеели над 1000 души. Опустошителен порой през 86 година обаче, отнесъл асфалтовия път и десетки къщи и така откъснал Дединци от света. Част от хората продължили да живеят там, но само за няколко години селото се обезлюдило напълно. До преди година, когато полусъборените къщи станали атрактивна инвестиция за хората от градовете. Завърнали се и наследниците, които реставрират автентичния вид на имотите.

Маргарита Асенова – жител на селото: „Селото е много спокойно, няма от никъде пътни натоварвания с коли, чист въздух и изобщо, като си дойдеш в събота и неделя просто отморяваш пълноценно и се чувстваш зареден за през седмицата. Който е идвал тук с компании или така по принцип малко да починат – харесва им!“

Мирослав Асенов – кметски наместник: „Това са хора, които са все работещи и си ползват имотите като вилни, идват си събота и неделя, празници, отпуски прекарват тук. Може би заради чистия въздух и спокойствието."

Местните хора обаче се тревожат, че ентусиазмът на хората бързо ще изстине, тъй като в Дединци все още няма водопровод, а единственият път до там е тесен и черен.

Пламен Чакъров - жител на селото: "Трудно, особено за водата. Просто човешки нужди - да си измиеш посудина, дръвчета имам доста и всяко лято ги поливам с кофите, ходим тук на 2 км. селска чешма имаме и от там си пълним вода за дръвчета, за посуда да измием, така да се изкъпем."

Десислава Славова - жител на селото: "Всеки, който има желание може да закупи, да започне да строи, но без вода просто е невъзможно. Това е проблемът засега – водата!“

Кметският наместник е решен да търси пари за нов път и водопровод от общинския кмет в Златарица и от държавата. Казва, че в България има десетки селца като Дединци, където хората искат да се върнат, да отглеждат децата си сред спокойствие, чист въздух и красива природа. Този шанс обаче е реален само ако и на село има поне елементарни условия на живот.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад