100 г. Македонски научен институт в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С тържествена научна сесия Македонският институт отбелязва 100 години от своето създаване.

Целта на създаването на този институт първоначално е била да информира обществеността за същността на т.нар. "македонски въпрос". Тъй като политиците и военните не са могли да направят нищо след Ньойския диктат, учените с потекло от Македония се заемат с този въпрос, каза в "Денят започва" директорът на Македонския научен институт, СУ "Св. Климент Охридски", проф. д-р Георги Николов.

По думите му това са едни от най-известните български хуманитаристи от онази епоха. Сред тях са проф. Любомир Милетич, проф. Иван Георгов, проф. Никола Стоянов и много други университетски преподаватели и членове на БАН. Те успяват да свършат много за 20 години, включително да изградят Македонския културен дом, да съхранят костите на Гоце Делчев, да направят една архивна сбирка от документи за дейците на македонското движение, да направят една етнографска сбирка и идва 1944 г., когато всичко това е разграбено и подарено от хора, които не са го събирали на тогавашната Народна република Македония.

Журналистът Костадин Филипов сподели:

"Институтът е създаден на 21 декември 1923 г. в една от аудиториите на Софийския университет от цвета на българската интелигенция по онова време, родена в Македония. Има и щастливи изключения на хора като проф. Михаил Арнаудов, роден в Русе, който също е сред учредителите."

Относно съвременната ситуация, Костадин Филипов коментира, че е направен опит през последните 10-12 години да се отвори Институтът към обществото.

"Опитахме се с проф. Владо Бучковски да организираме две срещи - те дойдоха тук, а после ние отидохме там. После дойде нашето вето, което България наложи на Северна Македония и това се отрази на отношенията."

Филипов изрази надежда все пак започнатото да продължи, а и да се развие и в други посоки.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад