14 служители на "Гранична полиция" са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

14 служители на "Гранична полиция" са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти. Това заяви в "Денят започва" гл. комисар Росица Димитрова, директор на ГД „Гранична Полиция“.

Проверките са образувани след доклад на инспектората към МВР. Проверяваните служители са от Бургас, Елхово и Малко Търново.

"След доклада от съответната проверка ще преценя какво ще следва", заяви гл. комисар Димитрова.

32-годишният младши инспектор Петър Бъчваров, който беше убит след стрелба от турската страна на границата, ще бъде погребан днес в униформа на "Гранична полиция" по молба на родителите му.

В "Денят започва" гл. комисар Димитрова потвърди, че са намерени гилзи на българска територия на мястото, където е убит граничния полицай. Те са приобщени към образуваното по случая досъдебно производство.

В нощта на убийството на Петър Бъчваров колегите му са предотвратили 123 опита за преминаване на границата. През изминалата нощ са предотвратени около 130 опита каза още главен комисар Димитрова.

Тя благодари на служителите, които охраняват границата за усилията и волята.

"Респект към служителите на "Гранична полиция", защото нито един от тях не каза, че няма да иде на работа, защото се страхува. С такива хора се охранява границата, с истински момчета и момичета. Нашата почит към колегата е продължаването на работата ни. Днес на погребението няма да бъдат само колегите, които днес ще охраняват границата. И ние ще продължим да охраняваме границата, защото това е дълг и особено усещане, което се разбира само, когато си там. Ако не си бил на браздата, това не може да се разбере", каза тя.

Ръководството на МВР е одобрило предложението на "Гранична полиция" за увеличаването на щата на дирекцията с 1260 души. Първите 150 се очаква да бъдат обучени до март 2023. Целта е да се спре командироването на полицейски служители от вътрешността на страната, а границата да се охранява от хора, които са специално обучени за това и са по-добре запознати със спецификите на терена.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад