Мигрантският натиск, необходимите мерки за защита на границата и разследването на инцидента

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След убийството на граничния полицай Петър Бъчваров край Елхово възникнаха различни въпроси. Коментирахме темата с бившия министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и бившия зам. външен министър Милен Керемедчиев.

Убийство на граничен полицай е безпрецедентно в рамките на Европейския съюз, отбеляза Тихомир Безлов. По думите му още в началото на лятото се е очертала една доста по-различна картина в сравнение с предишната мигрантска вълна от 2015-2016 г. Полицаи коментираха агресивността на хората, участващи в мрежите. Преди не се бяха случвали гонки с автомобили, влизане в градовете, простреляни.

"Имаше тягостно очакване, че нещо ще се случи. В Бургас стана убийството на двама полицаи. Сега убийството с огнестрелно оръжие беше неочаквано и нетипично", коментира той.

Според Емануил Йорданов проблемът също се дължи и на страха и пасивността на местните хора, които не подават сигнали за наличието на мигранти в населените места, които обитават. Определи случая край Елхово като престъпление, което може и да не е свързано с трафика на мигранти.

"Говорим за убийство и ми е много трудно да преценя как е мотивирано. Защото, ако аз съм каналджия и стоя някъде в храстите, когато видя да минава патрул, просто ще изчакам патрулът да продължи и да си свърша работата след това. Ако има разградена част от оградата там - защо ще убивам граничен полицай, за да се съберат повече хора, да се обърне внимание на едно място, през което може да се минава и така бих попречил и на работата си", анализира той и допълни, че е изненадан от факта, че на 15-та минута турските власти обявиха, че са задържали и извършителя, и помагача на деянието. Заяви, че е скептичен, че заловените лица са извършителите.

По думите на Милен Керемедчиев за последните 15 години българската политика за опазване на външните ни граници беше изцяло насочена към това някой друг да ни пази. Ние разчитахме на турските власти да спират потоците към нашето съоръжение, така възхвалявано от предишни народни представители и представители на властта. Разчитахме на компромисите и услугите, които правим на режима на президента Ердоган, за да може те да спрат тези мигрантски потоци.

"За разлика от нас, Гърция показа доста по-сериозна воля за справяне с мигрантската криза. Те наистина изградиха едно много сериозно съоръжение."

В момента берем плодовете на това, че разчитаме някой друг да ни охранява границата. Това, че границата ни е лошо охранявана ни беше казано на поредното ни кандидатстване за влизане в шенгенското пространство, очерта Керемедчиев, като допълни, че този факт се оценява като тежък корупционен проблем.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад