Агата Манолова от Синдикат Висше образование: Всички бяхме много изненадани от предложението да отпадане на таксите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ние всички, и преподавателите и колегите от синдикалните организации, бяхме много изненадани от предложението да отпаднат таксите за студенти и докторанти, каза в студиото на "Денят започва" доц. д-р инж. Агата Манолова, национален секретар в Синдикат Висше образование и наука.

"Всички разговори, които бяха водени до момента, бяха концентрирани в други насоки на промяна на Закона за висше образование и първата мисъл беше, че тя не е добре обмислена от гледна точка на възможностите за финансиране, които държавата и в момента предлага на студентите. Доста от специалностите, особено тези, които са защитени и са с приоритет за държавата, са без такси или с минимални такси."

"Ние сме в преговори за увеличение на заплатите на преподавателите и ни се казва, че няма финансов ресурс за това, а в същия момент се открива един огромен ресурс от 150 млн.лв. за заплащане на тези такси," допълни тя.

Трябва внимателно да се преценява да няма намаляване на бройките на студентите във ВУЗ и внимателно да се види как са поставени висшите училища в рейтинговата система, някои специалности са защитени, други и в момента са безплатни, като педагогиката, и трябва да се види кои специалности имат недостиг на студенти. Това коментира Антонио Дачовски, представител на ръководството на НПСС. 

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад