Александър Русев: Насаденият от години мит за хора, които бягат от война и спасяват живота си, беше развенчан

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Трагичният случай със смъртта на полицаите в Бургас отваря по-широката тема за нелегалната емиграция и нейното въздействие. Явява ли се това ужасно събитие върхът на айсберга, проявление ли е на едни много по-дълбоко процеси? На това ще опитаме да отговорим с Александър Русев, доктор по национална сигурност и отбрана и експерт по въпросите на имиграцията.

Нелегалната имиграция поставя много въпросителни и променя средата за сигурност у нас, както и в цяла Европа и създава определени рискове и заплахи за националната сигурност, подчерта Александър Русев.

"Нелегалната миграция създава рискове и заплахи за националната сигурност - тероризъм, безконтролно проникване и разпространение на тежки заразни болести".

Акцентира, че насаденият от години мит за нещастни хора, които бягат от война и нещастия и спасяват живота си, беше развенчан. Наблюдаваме пристигането на млади мъже между 17 и 30 години, устремили се не в най-близката дестинация, за да спасят живота си, а на 6-7 000 км в богата Западна Европа. Това са предимно икономически емигранти.

Факт е, че не може всички да бъдат поставени под общ знаменател, тъй като има семейства, които бягат. "Имаме една различна, цветна и шарена мозайка в мигрантския поток. Но е интересен фактът, че бягащият от война се спасява в най-близката държава, за да опази живота си. А най-близките държави в конфликтните зони в Близкия Изток са най-богатите в света - това са Обединените арабски емирства, Кувейт, където никой не бяга" , отбеляза експертът по по въпросите на имиграцията.

България е транзитна територия. Тя не е крайна цел на мигрантите. Каналджийство е една организирана структура. Подчерта, че като правило мрежовите структури печелят битката с йерархичните - т.е. каналджийството, организираните престъпни групи, мафията и т.н. са по-бързи и по-безскрупулни и действат добре организирано в сравнение с една йерархична структура, каквато е армия, полиция, държавна институция, която има субординация, спазва закони, има заповеди, които следват определен път.

Затова сме свидетели на този имигрантски поток, който не може да бъде спрян, категоричен е Русев.

Посъветва да се насочат дипломатически усилия със страните по произход - Афганистан, Ирак, Сирия... и с големите суперсили, които могат да влияят и управляват тези процеси.  

Като пълноправен член на ЕС България трябва да работи в посока на преосмисляне на европейското споразумение, известно като "Дъблин 3", което връща нелегалните имигранти отново и отново в първите държави, където са били регистрирани.  

Освен това трябва да бъдат приложени всички възпиращи действия спрямо нелегалните имигранти - полиция, армия, жандармерия, и фортификационни съоръжения, както и електроника. Когато вече са на наша територия, имигрантите трябва да подлежат на абсолютно строг контрол.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад