Искрен Митев: Икономическите мерки на правителството на Кирил Петков сработиха

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На въпроса Ви към Тома Биков дали държавата ще участва на свободния пазар на горива, той каза: "Не, ще участва в конкуренцията". Това е абсолютно същото. Когато се създаде една държавна компания, която участва на пазара на горива, държавата се намесва, така в "Денят започва в събота" Искрен Митев от "Продължаваме промяната" коментира интервюто с Тома Биков от ГЕРБ, в което той отправи редица обвинения към "Продължаваме промяната".

Според Митев не е вярно и твърдението, че на българския пазар има само една компания, която продава горива.

"Всички търговци, които оперират на българския пазар, имат възможност да купуват от различни компании гориво. Това че една от големите компании съществува в България, не означава, че се купува гориво от нея, както г-н Биков обясни. Рафинерията в момента произвежда горива, но те не се продават директно в България, а на свободния пазар в Европа и тази швейцарска компания ги купува и после ги препродава в България."

Допълни още:

"Аз не виждам, дори да се създаде Българска държавна компания, която и да е компания, дали тя ще има възможността да си осигури капацитет да си купува от тази рафинерия. Дори Вие да си направите такава компания, Вие ще можете ли да си купувате от рафинерията директно петрол? Това не е сигурно. Това е едно популистко решение, като повечето идеи на ГЕРБ. Но всъщност няма как да се осъществи. Цената на горивата се намалява естествено. ЕлПиДжи, газът за колите, намаля с около 20%", допълни Искрен Митев.

Определели като популистко решение предложението на ГЕРБ за създаване на държавна компания, която да участва на пазара на горивата и подчерта, че подобна стъпка няма да намали цената на горивата.

"В бюджета има пари за мярката за отстъпка с 25 стотинки за литър гориво до края на годината, тази мярка сработи", каза още той.

Относно икономическите мерки, предприети от правителството на Кирил Петков, Митев обясни, че за предния месец инфлацията беше 17%, която е много висока, но истината е, че увеличаването на пенсиите е по-високо от отчетената инфлация. Това е доказателство, че мерките, които са предприети от правителство са ефективни, след като увеличаването на доходите надвишава инфлацията. Допълни, че освен пенсионерите, подпомогнати са били и младите семейства.

Коментира, че мисията на "Продължаваме промяната" за тези избори е да си довършат работата. "Кой се е оттеглил от партията обикновено е лично решение. Имаме изключителна подкрепа към всички, които са били част от "Продължаваме промяната" не съм успял до този момент да говоря с Лена Бориславова и да разбера нейното намерение след това."

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад