Александър Симов: БСП се оттегли от разговорите, защото не бяха поставени истинските проблеми на обществото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От първия момент, още от април месец 2021 г., когато бяха първите избори след епохата "Бойко Борисов", от БСП сме за това да има редовно управление с конкретна програма, което да реши натрупалите се проблеми. Затова и принципната ни позиция е да участваме в разговори, за да видим какво е възможно да се постигне като управление, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Александър Симов, член на Националния съвет на БСП.

"Особено след последните избори беше ясно, че само през диалога и през създаването на експертно правителство може да се решат някои проблеми, преди да отидем на нови избори, тъй като правителство с пълен мандат в такава ситуация е невъзможно. И заради това започнахме участието си в разговорите. Не сме се договаряли за постове, не сме се договаряли за позиции."

Обясни, че срещу БСП са застанали партии, "обсебени от това да надцакат една друга себе си. Говоря за първите две коалиции".
 
Според него грешката на Бойко Борисов е, че е заложил на партиен премиер. По думите му това е непродуктивен подход, който се е провалил веднъж при Слави Трифонов и сега ще се провали за втори път.

На въпрос дали изявлението на Иван Гешев е променило поведението на БСП, Александър Симов заяви, че единственото нещо, зад което застава БСП са проблемите на българските граждани, които иска да реши. По думите му всички останали са обсебени от Гешев, Сарафов, конституционна реформа, което определи като хубав дебат, но леко абсурден в момента, в който проблемът с цените и доходите на хората стои нерешен.

Симов е категоричен, че БСП се е оттеглила от разговорите, защото не се поставят истинските проблеми на обществото. Основният проблем е ще има ли бюджет, с какъв дефицит ще бъде той и какво ще стане със социалните плащания.

Отрече оттеглянето на БСП да е свързано с изявлението на главния прокурор, че ще изрива "политическия боклук".

"Виждам, че Гешев е насочен към други политически боклуци. Не смятам, че той таргетира която и да е конкретна партия. Той таргетира конкретни фигури и към момента те са в една-единствена партия."

Александър Симов подчерта, че ако с първия мандат не бъде съставено правителство, с втория това със сигурност няма да се случи. БСП ще участва в разговори с втората политическа сила в парламента, отбеляза той, но прогнозира, че тези разговори ще носят същия дефект, какъвто носеха разговорите за първия. Те трябваше да се концентрират около конкретни политики. А сега всички са обсебени от красивата идея за конституционно правителство. Вторият мандат ще е посветен точно на това. Сравни съдебната реформа с комунизма, който все беше на хоризонта, но никога не дойде.

Симов прогнозира също, че недостигащите 5 души, които да подкрепят правителство "Габриел", няма да бъдат намерени.

"Парламентът ще бъде мониториран много строго и всеки, който си позволи да не влезе и всеки, който си позволи да не гласува по начин, различен от заявеното от неговата партия, ще понесе много тежка политическа цена. Ние сме в политическа криза, защото много от партиите не искат да проведат реалния разговор за проблемите", обясни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад