Държавата и скандалите. Прокурорски войни и политически битки - анализ на Мария Пиргова, Даниел Смилов и Нидал Алгафари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемът в момента на всички анализатори е, че се опитваме да анализираме логично нелогични хора и нелогични ситуации. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" политическият анализатор Нидал Алгафари като даде за пример поведението на ПП-ДБ, които харесват Мария Габриел, но нелогично заявяват, че няма да подкрепят предложено от нея правителство. По същия начин БСП заявяват, че за нея начинът на живот на гражданите е изключително важен, но от друга страна те са категорични, че също няма да подкрепят това правителство. Като че ли единствени, които отстояват позицията си са представителите на "Възраждане". По думите му затова е трудно да се определи кого има предвид главният прокурор, като казва, че ще изчегърта политическия боклук от парламента.

Според политолога Даниел Смилов най-вероятно ще бъде тестван вариантът, при който за правителството на Мария Габриел ще бъде търсена подкрепа от ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и някой, който ги подкрепи най-вече от "Възраждане", тъй като БСП казаха, че няма да участват. Другият вариант е с "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ.

"И тук наистина "Продължаваме промяната" и "Демократична България" подадоха ръка на ГЕРБ и казаха, че е възможно конституционно мнозинство с тях около промяна в Конституцията, към което могат да се присъединят ДПС и други партии. Условието тук обаче е в изпълнителната власт да няма хора на ГЕРБ и ДПС."

Дълбоките проблеми в държавата, по думите му, могат да бъдат решени само през конституционн реформа, какъвто вариант предлагат ПП-ДБ. Предстои да видим какво решение ще вземе ГЕРБ.

Политологът Мария Пиргова смята, че ние вече нямаме държава. Партиите вече не са партии.

"Електоратът ли влияе на тези решения, за които г-н Смилов говори? Не, не е електоратът. Виждаме, че съвсем други механизми влияят на движението на мнозинства, на коалиции в НС. В момента се върви към едно политическо коалиционно поведение, което е свързано с престъпни механизми. Едната група депутати застават зад Бойко Борисов, друга група се формира зад Иван Гешев. Това са реалните коалиции, които започват да прозират в момента. Електоратът няма нищо общо. На повърхността излизат огромни зависимости, които се изграждат от 2001 г. досега", подчерта тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад