Андрей Делчев: Цената на дизела ще върви нагоре, на бензина ще я следва по-бавно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Под 3 лева няма бензин, но следваме пазара в Европа, а и в целия свят. Това лесно може да се проследи - следва се цената на суровия петрол, която тръгна надолу и цените в България също тръгнаха надолу. В момента, обаче, има застой и не е ясно дали трендът ще продължи надолу или ще обърне посоката. Това каза в студиото на “Денят започва” Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

По думите му мярката за отстъпката от 25 ст. за литър гориво не влияе на търговската цена, а помага на частните потребители.

“Инфлацията се отразява на цените на горивата чрез труда, чрез електроенергията, чрез природния газ, който е на входа на рафинерията - той е необходима суровина за обратката на петрола, цената на труда, цената на всичко останало, която порасна, и, разбира се, цената на петрола, която скочи нагоре”, обясни той защо растат цените на горивата.

България е на дъното по цени, подчерта Делчев в отговор на въпрос защо политици от ГЕРБ твърдят, че с около 1 лев цената е повишена неправомерно.

“Искам да кажа, че тази сметка не е вярна. Сметката е такава, каквато показва пазарът. Най-верният измерител е пазарът. Откъде политиците вадят този 1 лев, който е в повече, не мога да кажа”, допълни той.

Според него цената на дизела ще върви нагоре, а тази на бензина ще го следва с по-бавни темпове.

Какво още каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад