Управителят на НЗОК: Увеличават се средствата за лечение на тежките случаи с Ковид

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нормално вървяха преговорите с БЛС. Смятам, че и двете страни са доволни. Това каза проф. Петко Салчев управител на НЗОК в предаването "Денят започва".

"Това, което се решава е свързано с промяна в нормативната уредба. Това са новите елементи, които влезнаха тази година, като изискване за покриване с ресурса на НЗОК. Новите неща по Националния рамков договор са увеличаване на цените на две кардиохирургични пътеки и една амбулаторна процедура при деца, където средното увеличение на цените е с 50%", обясни Салчев.

"Вторият по-съществен елемент е за интензивните легла, които приемат ковид пациенти, увеличена е цената средно по 150 лв. на ден. Това е във връзка с необходимостта от изолация, от предпазни обекла, а и самите пациенти са тежки и се нуждаят от допълнителни разходи за лечение, от специална апаратура. Следващото е, че вдигнахме цената на една от амбулаторните процедури, когато има нужда в първите няколко дни и може да се поставят моноклонални антитела, цената на тази процедура стана от 12 на 100 лв.", разясни още управителят на НЗОК. 

Той съобщи, че е решено да бъдат увеличени голяма част от медико-диагностични дейности, сред които феталната морфология и ехографията при жени. 

Проф. Салчев каза, че е предприета мярка да се разреши имунизирането на пациенти извън пациентските листи на общопрактикуващите лекари. "Болничните заведения, които имат имунизационни кабинети, да могат да получават заплащане за това нещо. Договорихме тази мярка отново", обяви проф. Салчев.

В "Денят започва" управителят на НЗОК проф. Петко Салчев призова в бъдеще време да се помисли за въвеждането на допълнителен ден платен отпуск за профилактичен преглед. Според него това ще насърчи профилактиката в здравеопазването.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад