Вигенин: Единствената ни възможност е да направим така, че "Газпром" да изпълни договора си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" Кристиан Вигенин определи доставките от "Газпром" като алтернатива, която може да гарантира ниски цени и сигурност у нас.

"Има риск българите да стоят на тъмно, на студено и предприятия да спрат работата си. Ако не искаме това да се случи, започваме да търсим стъпки да избегнем такова развитие. Очевидно към момента единствената реалистична възможност пред нас е да направим така, че "Газпром" да може да изпълни ангажиментите си по дългосрочния договор, който имаме, който изтича в края на тази година и да намерим подходящия механизъм, по който тези договорени количества да влязат в България.", заяви Вигенин.

Той отхвърли обвиненията към кабинета "Петков" за завещан хаос с газовите доставки.

"В момента няма друга реалистична алтернатива, която да гарантира относителна по-ниска цена и сигурност в доставките. Възразявам срещу постоянното говорене как предишното правителство оставило някакъв хаос в енергетиката. Да, извънредна обстановка, да, според нас неправилни решения, но чак за хаос е трудно да говорим. В момента имаме правителство, чиято задача е да намери решения за природния газ, ако беше останало предишното, то щеше да намери някакво решение, сега е отговорност на това", изтъкна Вигенин.

Според него няма нищо укоримо в това, България да внася газ по механизмите, по които редица европейски страни продължават да внасят газ от "Газпром".

"Ние нямаме възможността да допълним цялото количество, което ни е необходимо. Да, ние ще можем да вкараме допълнителни количества, но не и всички, които са си необходими. Това, което трябва да уточним, е как се реализират плащанията към "Газпром.", поясни Вигенин.

Според него решения са се намирали до момента и България не е останала без газ. Той смята, че диверсификация не означава да бъде изключен един от най-големите доставчици.

"Когато имаш повече доставчици, включително "Газпром", когато има повече трасета, тогава може да преговаряш за по-ниски цени и сигурност на доставките", смята той.

Според него политиците трябва да намерят формата под която да работят заедно, за да се решават проблемите в държавата.

"Не сме щастливи от коалицията с "Демократична България", но намирахме начини да намираме компромисните решения", заяви Вигенин.

Коментира и напрежението между БСП и президента Румен Радев.

"Смятам, че социалистите ясно разбират кое е БСП, кое е президента. Беше направен един необоснован опит да се намери под някаква форма служебния кабинет във вътрешните работи на БСП, но мисля, че реакцията на хората и нашата беше ясна. Въпросът е приключен, изборът е ясен, социалистите са за БСП", завърши Вигенин.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад