Антон Станков: Следващият рубеж на съдебната реформа ще е Софийският градски съд

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На Велики понеделник Христос е изгонил търговците от храма и днес намирам добра символика, че така трябва да изгоним търговците от храма на правосъдието. Така бившият министър на правосъдието Антон Станков коментира промените в съдебната система.

"Съдебната реформа не може да бъде правена "на въпреки", тя трябва да бъде в съгласие. Така е заложено и в действащата Конституция, което означава един по-бавен, по-обмислен процес, с преценка за по-далечните събития", каза той в студиото на "Денят започва".

Според Станков с премахването на Специализираната прокуратура се фаворизира Европейската прокуратура.

"Виждаме сериозни заявки от изпълнителната власт, че ще бъде създадена специална администрация, обслужваща Европейската прокуратура. Махаме едното, слагаме другото. На Европрокуратурата правомощията са много ясно разпределени и не е докрай изяснен статутът на европейските прокурори в България и това какви са правата им в националните дела", обясни Станков.

Следващият рубеж на реформата ще е Софийският градски съд, защото голяма част от правомощията на Специализирания съд сега се връщат обратно там, коментира още Антон Станков.

"Може да очакваме атака към ръководството на съда. Някои хора това го наричат реформа, но съдът не може да бъде закрит", каза бившият правосъден министър.

Висшият съдебен съвет е в естествения край на мандата си. Според Станков магистратите са упреквани за неща, които не са извършвали, а политиците твърде много се фокусират върху фигурата на главния прокурор.

"Докато междунституционалната конфронтация не се успокои, докато не се вземе обективното мнение на професионалните гилдии - няма как да стигнем до взаимно съгласие и конституционни мнозинства", заяви Станков.

 

Вижте разговора във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад