Атанас Атанасов за спецправосъдието: Един от елементите на Борисовата държава беше закрит

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Образно бих казал - един от елементите на Борисовата държава беше закрит". Така зам.-председателят на "Демократична България" Атанас Атанасов коментира в "Денят започва" закриването на специализираните съд и прокуратура.

"Миналата седмица МВР публикуваха списък от 116 преписки, изпратени в периода 2020-2021 година за корупция по високите етажи на властта. Половината от тях са изпратени в Специализираната прокуратура и до ден днешен няма реакция. Там има данни за престъпления, извършени в здравеопазването, в строителството на пътища. Направи ми впечатление, че за три от тези преписки е отбелязано, че са свързани с лица, близки до главния прокурор и досега няма реакция по тях", добави Атанасов.

МВР оповести списък с приключени преписки и проверки, прокуратурата го определи като атака

По думите му спецправосъдието е създадено с две цели - да бъдат преследвани политически неудобните на Борисовата държава и да бъдат прикривани престъпления. Друг проблем е била и липсата на случайно разпределение на делата.

На всеки един от магистратите е дадена възможност да продължи реализацията си в съдебната система, подчерта Атанасов. Заяви, че следващата стъпка е обща реформа в съдебната система - децентрализиране на прокуратурата и преструктуриране на ВСС чрез промени в Конституцията.

"На този етап е ясно, че ГЕРБ и донякъде ДПС няма да подкрепят тези предложения. Ако няма мнозинство за конституционни промени, има и други механизми за промени в процесуалните закони, които могат да се постигнат с обикновено мнозинство", каза още Атанасов.

Според Атанас Атанасов политическите сили в парламента се снишават за изпращането на оръжие в Украйна.

"Като изключим БСП, които открито заявиха, че не биха подкрепили това, виждам едно снишаване. Трябва да е ясно - когато ние сме част от демократичния свят, не може за определени неща да сме част от него, а за други да се скриваме", заяви той.

Темата за Северна Македония е използвана за атаки срещу правителството и лично срещу премиера, смята Атанасов.

"Това започна от ГЕРБ и когато стана ясно, че няма промяна на българската позиция, този удар стихна. Още изслушването на външния министър в парламента беше насочено в тази посока - национално предателство по отношение на РСМ. Няма такова нещо и от управляващата коалиция сме категорични, че докато не бъдат изпълнени условията по договора между България и Северна Македония, ветото няма да бъде вдигнато", категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад