Министърът на електронното управление: До края на 2022 ще заработи националното приложение за е-достъп до административни услуги

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

МВР с предложения за промени в Закона за движение по пътищата. Част от тях са свързани с отпадне на стикерите за гражданска отговорност, както и синият талон. Промяна се предвижда и при фишовете.

„Контролните точки остават в системата на КАТ и в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", просто ги премахваме от физическия свят“, обясни министърът на електронното управление Божидар Божанов в „Денят започва“.

Божанов поясни, че редът за връчване на глоби остава същия с добавка за електронно връчване. Ако гражданинът има профил в системата за сигурно и електронно връчване, фишът може да бъде изпратен там. До 7 дни, ако не бъде изтеглен от системата, тръгва по хартиения ред.

„Започна работата по националното мобилно приложение за електронна идентификация. То ще предлага възможността гражданите да ползват електронни услуги, като се идентифицират от телефона си. Няма да има нужда да от квалифициран електронен подпис и да се пази листче с ПИК на НАП или на НОИ. Ще бъде достатъчно сигурно, но и толкова удобно“, каза министърът на електронното управление.

Той допълни, че подходът е взаимстван от Естония и гарантира сигурност на личните данни, тъй като ключът за достъп е разделен между устройството, на което е инсталирано приложението и сървърната част.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад